Innan man kan minska sina utgifter behöver man veta var pengarna egentligen tar vägen någonstans. Det krävs lite tid och arbete för att ta reda på det, men när det är gjort får man en väldigt bra överblick på var det finns utrymme att skära ner.

Ekonomi hem

I vår familj gjorde vi helt enkelt så att vi sparade alla kvitton från inköpen vi gjorde under en månad. I slutet på månaden gick vi igenom alla kvitton samt kontoutdrag och fakturor som hörde till samma månad för att sammanställa dem. Vi gjorde olika kategorier för olika typer av utgifter – exempelvis mat, förbrukningsvaror, konsumtion, bilen, nöjen och boendekostnader. Vi använde Excel för att lägga in utgifterna i en tabell och kunna fylla på med kommande månader bredvid. På så sätt kan man enkelt se hur de förändras från månad till månad.

Att se alla utgifter uppradade på det här sättet kanske är både skrämmande och ångestladdat. Om det känns så för dig så försök att tänka positivt istället eftersom att du faktiskt försöker göra någonting åt det nu! Det kommer snart att ge resultat!

När man ser utgifterna svart på vitt på det här sättet är det som sagt väldigt enkelt att se precis vart pengarna tar vägen, men vad gör man åt det sedan då?

För oss var den absolut största boven bland utgifterna bilen. Varje månad tankade vi en hel del, försäkringen var dyr och vi hade behövt lämna den på service samt köpa nya däck eftersom att de gamla var dåliga.

Utgifter kopplade till boendet som elavtal, lån och olika abonnemang var också bland de större posterna. Mat, andra förbrukningsvaror och konsumtion kunde också vara dyra vissa månader.

Minska utgifter

I vårt fall var det tydligt att minska på bilkörningen och göra mer planerade resor, samt se över försäkringskostnaden skulle göra skillnad. Jag ska berätta mer om hur vi gjorde med just bilen i ett kommande inlägg, det blev en riktig superlösning som sparade oss massor med pengar i slutänden!

När det gäller boendet är många utgifter måsten. Man måste betala för el, uppvärmning och sophämtning till exempel. Olika abonnemang och avtal tåls att jämföras för att kunna få ner tråkiga kostnader. På internet finns många sidor att jämföra exempelvis försäkringar på där man enkelt får olika förslag på alternativ.

Att köpa bra mat är viktigt för oss, vi vill inte kompromissa med kvalitén utan köper lokalproducerat, ekologiskt och bra råvaror. Bättre matplanering med veckomenyer och storhandlingar gör att kostnaderna hålls nere och även att matsvinnet minskar eftersom att man bara köper det man vet att man behöver.

Vår konsumtionskategori innehöll de prylar vi köpte, det kunde vara exempelvis möbler eller leksaker. För att vara helt ärlig så fanns mest onödig konsumtion i denna kategori. Att minska på den kostnaden innebar att vara hårdare med vad som var ”okej” att köpa och inte.

Hur vi i detalj har gjort för att minska våra utgifter kan ni läsa mer om i kommande inlägg. Jag hoppas att det här första inlägget har gett er lite inspiration och vägledning i att börja med att kartlägga era egna utgifter och få bättre koll!