Ursnabb och urgod nudelsallad med rostbiff eller tofu

Jag råkade ha en förpackning med rostbiff som låg och flinade åt mig i kylen, ni vet, en sån där plastförpackning som ser ut som ett smörgåspålägg? Den blev över efter den senaste paniklunchen som fick bestå av baguette med rostbiff och potatissallad och eftersom denna typ av smörgås aldrig blir lika god i verkligheten som i matfantasierna så blev det en del rester. Så råkade jag läsa ett nummer av Elle mat och vin och fångades av ett recept på en nudelsallad innehållandes en massa olika saker, däribland rostbiff. Eftersom receptet innehöll flera saker som jag varken hade hemma eller var särskilt sugen på så fick receptet mer bli som en slags inspiration. Och vilken inspiration sedan! För detta kan, på riktigt, vara bland det godaste jag ätit på länge. Godaste salladen i alla fall – om nu detta kan kallas sallad med tanke på att den innehåller prick noll salladsblad. Det är en kall nudelrätt och om det är vad som krävs för att få kallas sallad så kör vi på det. Vi bara kör!

För att uppskatta denna rätt bör man gilla både koriander och sötsalta dressingar. Barnen ville inte så mycket som ens prova det gröna (dvs harrisarna eller koriandern) men åt så det visslade av nudlarna. Det skall dock sägas att en av anledningarna till att jag ville testa (eller okej då låta mig inspireras av) receptet är att Oggi är mycket förtjusta i risnudlar. Vi har bland annat ett recept på Pad Thai som kommer från Vi föräldrar som jag nog borde blogga om någon dag? Vidare blev båda barnen också mycket förtjusta i det där nya som introducerades vid middagen, nämligen rostad lök.

För oss vuxna bidrog just den rostade löken till en trevlig konsistensbrytning och adderade sötma till den annars ganska salta och syrliga smaken som kommer från dressingen. Just idag valde jag att göra den här rätten med rostbiff men nästa gång ska jag testa att göra den med stekt tofu. Jag tror att kyckling eller räkor skulle bli urgott det med.

Okej, så här gör man en Ursnabb och urgod nudelsallad med rostbiff eller tofu (eller vad man nu vill)

250 g haricots verts (frysta)
250 g risnudlar
200 g rostbiff (eller tofu, eller räkor)
1 kruka färsk koriander (grovt hackad, spara några blad för dekoration)
Rostad lök

Dressing:
1 vitlöksklyfta (finhackad)
5 cm riven färsk ingefära
1 röd chili (urkärnad och finhackad)
3 msk socker
1 lime (pressad)
4 msk fisksås
4 msk olja (jag tog 2 msk raps och 2 msk oliv)

Gör så här:
Koka harrisarna enligt anvisningar på förpackningen. Gör samma sak med risnudlarna plus spola dem i kallt vatten så att kokningen avstannar.
Strimla rostbiffen eller skiva och stek tofun med lite salt.
Rör ihop ingredienserna till dressingen.
Blanda nudlar, harrisar, rostbiff, koriander och dressing i en skål.
Toppa med rostad lök.

SÅ GOTT!

Ps. Ett tips. Jag tycker att det kan vara rätt svårt att bryta itu risnudlar innan kokning. Vad jag istället gör är att jag klipper i nudlarna när de ligger i durkslaget efter att jag sköljt dom i kallt vatten. Inte så sexigt kanske men himla praktiskt.

You may also like

5 comments

  1. Åh, det var så sjukt gott! Fick inspo härifrån när jag stod i mataffären och köpte på mig ingredienser till vegoversionen med stekt tofu samt ersatte fisksåsen med Maggis cookingsauce = mumsmumsmums! Tusen plus från den här familjen!

  2. Nu har jag också gjort den och den var verkligen supergod, så tack för receptet. Tog dock mer rostbiff och lite mindre risnudlar. Nu har jag köpt hem fisksås för första gången och undrar vad man mer kan använda den till? / Nina

  3. Jag testade idag och det var jättejättegott! Tack för ett nytt favoritrecept! Jag gjorde två små ändringar; jag glömde köpa rostad lök så jag brynte en finhackad gul lök. Och så minskade jag på chilimängden eftersom jag är lite chilikinkig. Det blev lagom med hälften tyckte jag. Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.