Tonfiskbiffar (Oggis favoriter, del ett)

Jag har fått ett önskemål om att tipsa om lite mat som passar små barn, så små som Olof och Greta till exempel, och det gör jag gärna. Först ut i serien som jag kommer att kalla Oggis lilla kök (nej det kommer jag inte men erkänn gulligt!) vill jag tipsa om det senaste tillskottet i kategorin lättlagad, snabb men ändå god vardagsmat i vårt hem. Tonfiskburgaren som ni ser på bilden medan kan lätt kallas för tonfiskbulle eller tonfiskbiff istället om man vill det förutsatt att man serverar dessa med adekvata tillbehör. Tillredningen av tonfisken är nämligen den samma, det är bara namnet som växlar.

Jag har ätit dessa små fiskisar med hamburgerbröd, sallad och tomat (obs, ät dem inte med tomat det blev inte bra – välj lök istället). Jag har ätit dem med kokt potatis, med potatismos och med remouladsås. Alltid med remouladsås. En gång åt vi dom med frittar för att få lite fredagskänslor. Till detta: remouladsås. Alltid remouladsås som sagt.

Det tycks som att man inte kan gå fel med dessa utsökta små tonfiskdrömmar. Grejen är —> att de inte alls smakar tonfisk. Inte för att tonfisk inte smakar gott, jag tycker mycket om tonfisk, men det är något som händer i den urenkla tillagningen som gör att den blir extra god. Jag är inte på det klara över prick vad det är som händer, men en sak är helt säker: jag kommer aldrig mer att köpa fiskpinnar för det här är tusen gånger godare och exakt lika enkelt. ”Som att öppna en förpackning frysta pinnar och hälla ner i en stekpanna” frågar ni skeptiskt? ”Nej”, måste jag svara då. Men banne mig: nästan.

Detta är helt enkelt en himla universalfiskbulle/biff/burgare. Jag älskar den. Och bäst av allt: Olof och Greta älskar den också. Kort utvikning: det är inte det bästa av allt, alltså att Oggi också tycker om den. Bäst är att jag älskar den men jag framstår som en mycket härligare person om jag sätter mina barn främst så då gör jag det.

Okej. Så här gör man tonfiskbiff/burgaren from heaven:

08. Tonfiskbiffar deux

Det här behövs för 4 små burgare/8 små biffar:
1 burk tonfisk i olja
1 ägg
1/2 dl ströbröd
Några msk grädde (eller mjölk)
Olja

Gör så här:

 • Häll bort oljan från tonfisken och blanda med övriga ingredienser. Mängden adderad vätska varierar beroende på hur mycket olja som hällts bort från tonfisken.
 • Forma till biffar. En burk tonfisk blir till åtta små biffar eller fyra pyttiga burgare.
 • Stek på medeltemperatur i en skvätt olja, ett par minuter på varje sida.
 • Servera med potatismos och remouladsås.
  Eller i hamburgerbröd med sallad, remouladsås och lök.

You may also like

15 comments

 1. Ursäkta en urusel kock men saknas det inte lite instruktioner här? Vad gör jag med ägget? Ströbrödet? Ska burgaren bara formas eller stekas också?

  Och var — VAR — är fjärrkontrollen? Du kan ju inte lämna såna mysterier olösta. Vissa som läser här bara måste få veta ju.

 2. Enkelt. Blanda bara ihop allt och späd med grädden/mjölken så att det blir lite smetigt men ändå lätt att forma biffar/bullar/burgare.
  Stek på medelvärme nån minut tills de fått lite färg så är de klara sen!

 3. Ooo, det här är en favorit även i vårt hem, där det bara är vuxna! Fast jag brukar göra burgaren av tonfisk + Philadelphia + rödlök + dill. Nom nom. Supergott.

 4. Låter kanon, ska testa. Om man faktiskt gillar fiskpinnar för att dom just smakar mer fisk, så tycker jag att man helt enkelt ska göra som vi gör: Ta ett helt fiskblock, tina, skär i pinnar, panera och stek. Mer fisk, mindre gojs, men samma smakkombo. Inga direkta E-nummer, gott, snabbt.

 5. Om det finns tonfisk i mitt skafferi skola detta bliva middagsmaten du jour! Tackar för tips, ibland känns det som att min hjärna bara innehåller 4 recept/ kvartal. Det är för lite, det.

 6. Idag lagade vi äntligen det här, och vi håller med er: supergott! Vi gjorde med potatismos och hemgjord remouladsås, och 3-årige Alfred hjälpte till att laga allt (men vägrade tyvärr smaka mer än en smula, och det bara efter hot om att inte få se på tv…).

 7. De här har blivit favvosar hemma hos oss, tack!
  Mvh, hon som googlar din blogadress+tonfisk alternativt burgare var och varannan vecka;)

 8. Det här måste jag testa att göra på tofu och … kanske lite citron eller nåt. Tack för tipset. Våra minstingar vägrar det mesta just nu …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.