Stekt polenta med tomatsås

En av Ulfs vanligaste rätter här hemma är polenta. Sedan vi hittade ett recept i Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall har det blivit det som vi följt slaviskt. Eller, slaviskt och slaviskt, Ulf har gjort en egen variant av hans recept men det här är typ den enda polentarätt vi äter. Om någon av er sitter inne på en rätt med just polenta kan ni väl kommentera? Det är ju himla gott alltså.

Vi gör som sagt alltid den här varianten där man kokar den länge, brer ut den, skär den i bitar och steker den. Det ger en härlig yta och lite extra textur. Tomatsåsen kan man variera i oändlighet men vi håller den enkel. Det brukar bli godast så.

Det här är en rätt som är enkel att göra, men som också tar lite tid. Man måste vänta in den rätta konsistensen på polentan. Men, att spendera tid i köket med rätter som tillagas långsamt kan också vara något oerhört vackert om man bara låter det (och har tålamod och utrymme för det).

Tyvärr fick vi inse när vi lagade den här rätten senast att det är en som vi behöver sätta på paus. För en stund i alla fall. Båda barnen älskade plötsligt inte rätten längre. Det är så dom säger nu för tiden: ”jag älskar inte den här maten” och även om konsekvensen är den samma (dvs att dom inte äter) så är det ju faktiskt betydligt trevligare sagt än det förra hatet som våra små matbordstroll höll på med.

Men. Jag tror att ogillandet kom från att Ulf använde pecorino istället för bara parmesan senast, ja, det är på såna här finlirsnivåer mina tankar går. Men pecorino kan ju smaka lada full med hö och gödsel och om det var en sån smaknot som träffade mina barn så förstår jag att dom ”inte älskade” maten. Vi kanske ger polentan ett nytt försök? För tidigare har dom båda faktiskt, ja, älskat den.

HUR SOM HELST.

Så här gör man Polenta med tomatsås:

05. Polenta med tomatsas

Det här behövs:
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk färsk rosmarin, blad
150 g polenta (plus vatten och salt)
100 parmesanost, riven
salt
Tomatsås:
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 burkar hela tomater, grovt hackade
1 lagerblad
en nypa strösocker

Gör så här:
Polentan:
Stek vitlöken och rosmarinen i olivoljan på medeltemperatur i en stekpanna. Ta bort från spisen när vitlöken precis börjar brynas och ställ allt åt sidan.
Koka polentan enligt anvisning på förpackningen, ju längre den får stå och puttra på svag värme desto mindre grynig blir den.
När polentan är klar, blanda ner osten och vitlöks/rosmarinoljan i kastrullen. Spara vitlöken och rosmarinen om ni inte vill blanda ner allt i själva polentan. Torka inte ur stekpannan.
Häll upp polentan på en skärbräda (på smörpapper) och bred ut i ett 1-2 cm tjockt lager. Låt svalna/stelna.
Skär i bitar och stek på medelvärme tills den fått fin yta.
Tomatsåsen:
Stek vitlöken i olivolja på medeltemperatur så att den svettas och inte bryns.
Blanda i tomaterna, lagerblad och socker.
Låt puttra ihop till en ganska fast tomatsås ca 20 min.
Smaka av med salt och socker.
Servera polentan med tomatsåsen och den brynta vitlöken och rosmarinen. En enkel sallad med en vinägrett till lyfter också rätten ett snäpp.

You may also like

3 comments

  1. Oh, polenta lagar jag aldrig, perfekt idé att utöka repertoaren med! Maken vill gärna ha någon form av kött till, har du något tips som passar bra ihop med polenta?

  2. Det där har jag missat, det ska jag testa. Jag tycker verkligen om den där kokboken, det finns så mycket att upptäcka fortfarande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.