Ryska färsen

För ett tag sedan testade jag att göra en rätt som kallas ryska färsen. Bara namnet i sig är nästan för bra. Ryska färsen. Vad ÄR det liksom? Jo, det är en tillagad färs (jag valde quorn men kan tänka mig att vegofärs eller ”vanlig” köttfärs funkar prima) som man serverar med klassiska råbifftillbehör så som finhackad rödlök, rödbetor och kapris men också adderar gräddfil, saltgurka och dill. Så knäppt, och så gott.

Det är en rätt vuxen rätt skulle jag säga som vi åt med bröd. Barnen fick pasta till och gillade den, pastan alltså, och i ett framtida scenario kommer jag ju inte att presentera rätten lika snyggt som jag gjort nedan. Sannolikheten för att de ska äta av något av det andra ökar väl drastiskt om den serveras separado och på så vis blir den här rätten lite som en tacobuffé. Inget fel med det.

För den som är lite äldre så är det här ju annars ett väldigt snyggt sätt att servera maten på, inte sant? Himla festligt till och med.

Så här gör man Ryska färsen:

04. ryska farsen

Det här behövs:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör eller olja
400 g quornfärs
1 brk hela tomater
1 dl vatten
1-2 tsk örtsalt
ca 1 msk japansk soja
Tillbehör:
1 rödlök
1 1/2 dl hackad saltgurka
1 1/2 dl hackad inlagda rödbetor
3 dl gräddfil
kapris
dill

Gör så här:
Finhacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna i olja eller en klick smör.
Addera färsen och låt allt stekas igenom.
Tillsätt en burk hela tomater (mosa sönder dom med handen innan de åker ner i pannan, eller ta en burk krossade tomater) och vatten.
Salta med örtsalt och soja till lagom sälta. Låt allt koka ihop i cirka 10 minuter eller mer om den känns för såsig.
Förbered tillbehören genom att skala och hacka lök, gurka och rödbetor.
Om du vill stajla: Lägg upp färsen på ett fat och lägg upp lök, gurka och rödbetor i breda ränder ovanpå med gräddfil mellan. Avsluta med kapris och dill.
Servera med kokt potatis, eller bröd, eller en sallad, eller pasta. Eller ät den ryska färsen så som den är. Så gott!

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.