Oggis favoritgryta

Det här är den gryta som jag lagar allra oftast nu för tiden. Det beror på att både Olof och Greta älskar den. För egen del tycker jag också att den är god. Den smakar tryggt och hemlagat på det där enkla sättet som jag förknippar med min barndom. Jag brukar göra den i tre olika varianter och på bild här är den med fisk som jag kryddar med timjan.

Basen är alltid den samma: potatis, morötter och lök som kokas i buljong. Sen adderar jag antingen fisk, korv eller quornfärs beroende på dagsform. Det här är inte en gryta som ser särskilt fantastisk ut eller får en att dåna av smakupplevlesen. Men det är en, i sin enkelhet och variationsrikedom, en skatt till vardagsmat. Så vidare värst dyr blir den heller inte.

Okej. Så här gör man Oggis favoritgryta:

Det här behövs för 3-4 portioner:
6-8 potatisar (beroende på storlek)
3 morötter
1 gul lök
1 msk smör
1 buljongtärning
Vatten

Fiskgrytan:
200 g torsk i bitar (ett halvt fryst torskpaket)
1 tsk torkad timjan

Korvgrytan:
300 g falukorv bitar (ca en tredjedels korvring)
5-6 kryddpepparkorn

Veggrytan:
150 g quornfärs (ca en halv påse quornfärs)
2 msk chilisås

Gör så här:

 • Skala potatis och morot. Skär potatisen i bitar och moroten i slantar.
 • Hacka en gul lök.
 • Fräs grönsakerna några minuter på medelvärme i smör i en gryta med lock.
 • Häll på vatten så att det knappt täcker. Addera buljongtärningen (jag brukar ta fisk för fiskvarianten och grönsaks för de andra två). 
 • Sänk värmen och låt grytan puttra på svag värme tills dess att grönsakerna är genomkokta. Det tar cirka 15-20 minuter.
 • Vänd försiktigt ner proteinet samt smaksättningen när grönsakerna är klara. Låt fisken, korven, quornfärsen bli genomkokta. Det brukar bara ta några minuter.
 • Servera!

Både Olof och Greta tycker fortfarande att det är godast om jag mosar ihop allt och adderar en smörklick. Kan hända att det är av gammal vana? Det här är nämligen en av deras första maträtter som de alltså har ätit sedan de var cirka sex, sju månader gamla ♥

You may also like

20 comments

  1. Det är ju det som är så fint med denna enkla rätt. Man kan liksom ta vad som helst tror jag.
   Ps. Roligt att höra från dig igen! Är allt bra med er? <3

  1. Tonfiskburgaren tycker jag nog nästan är stråt vassare men det kan ju bero på att jag bara ätit den cirka fem gånger och den här ooooooooänligt många. I det långa loppet är alltså denna kanske vinnaren? Eller så är det en rätt som jag aldrig någonsin mer kommer att laga efter att vi lämnat småbarnsåren bakom oss? :)

 1. Nu har vi lagat fiskgrytan och den fick stående ovationer av målgruppen. Hade en skvätt överbliven grädde i och lite maizena. Jättegott! Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.