Vi bor i villa och har stora möjligheter att påverka våra månadskostnader. Bor man i lägenhet finns det inte lika mycket man kan påverka i fråga om uppvärmningskostnader och exempelvis sophämtning eftersom att det brukar ingå i hyran. I det här inlägget kommer jag förhoppningsvis ändå kunna bidra med tips som du som bor i lägenhet kan ha lite nytta av!

Hem ekonomi

Kostnader för el och uppvärmning kan vara en stor post beroende på vilket värmesystem man har och hur välisolerat huset är. Åtgärder som att tilläggsisolera eller byta fönster och dörrar är saker som gör skillnad men också kostar en hel del pengar och tar tid att spara in. Självklart är det bra att göra det i alla fall, så småningom får man tillbaka det och dessutom får man ett behagligare klimat inomhusklimat. Samt att det också är bättre för miljön att spara på energin.

Även om man inte vill eller kan göra så stora ingrepp finns det sätt att minska kostnaden för en tråkig elräkning. Det gäller nämligen att byta elavtal. Det kan skilja sig otroligt mycket i pris mellan olika leverantörer.

Jag använder elskling.se med jämna mellanrum för att hålla mig uppdaterad på vilket avtal som är bäst för oss. Där kan man välja om man vill ha fast pris eller rörligt, hur lång bindningstid man vill ha och hur man vill att ens el ska vara producerad. I vårt fall brukar jag alltid välja ett miljöavtal eftersom att miljöaspekten är viktig för oss. Är du intresserad av det är det viktigt att kolla upp vad som menas med miljömärkningen, det kan nämligen skilja sig åt mellan olika bolag vad som anses vara förnybar energi och inte.

Själv tycker jag det är skönt att välja ett avtal med något års bindningstid för att slippa komma ihåg att förnya avtalet alltför ofta. Ibland skiljer sig priserna beroende på bindningstid, så var uppmärksam på det! Ibland har bolagen fasta avgifter utöver priset per kWh vilket också är något att ta med i beräkningarna. Läs det finstilta och kolla på kundnöjdheten innan du byter leverantör!

Ekonomi sparande

 

I vår kommun betalar vi en fast årsavgift för sophämtning, samt en avgift som baseras på vilket intervall soporna ska hämtas på. Vi har en tunna för brännbart och hade tidigare även en för matavfall. Genom att kasta mindre sopor kunde vi förlänga intervallet till det längst tillåtna vilket är var åttonde vecka. Vi kunde helt säga upp hämtning av matavfall genom att jag började med bokashi istället (kort sagt kan man säga att det är en inomhuskompost som jag sedan använder som näring i mina odlingar). Genom dessa förändringar sparar vi drygt 1000 kr per år och får dessutom gratis näring till mina odlingar vilket jag annars skulle behöva köpa och frakta hem. Vinn-vinn, helt enkelt!

Övriga abonnemang som man har, i vårt fall för TV och internet, tåls också att jämföras då och då. De olika leverantörerna vill gärna vinna över dig som kund varför det kan löna sig att kolla runt och jämföra både vad man får hos konkurrenter, men också vad det kostar förstås.

Villahemförsäkringar (och andra försäkringar) kan jämföras på sajten insplanet.se vilket ger en bra överblick över vad de olika försäkringsbolagen har att erbjuda. Var dock beredd på att de ringer upp dig efteråt för att försöka sälja. Om du inte svarar provar de igen och igen, så det är lika bra att ta samtalet den första gången.

Tillhör du som de flesta andra de som har lån på bostaden så har du även kostnader för ränta och eventuellt amortering varje månad. Vi har ett bostadslån, om än ett förhållandevis litet med tanke på bostadens värde. Vi gjorde allt vi kunde för att lägga in så mycket pengar som bara möjligt i huset när vi skulle köpa det – exempelvis sålde vi en av våra två bilar vilket lösgjorde kapital samt att alla utgifter för den extra bilen försvann helt. Ett mindre lån kommer också att kosta mindre, men det är ändå viktigt att jämföra räntor på olika banker för att få en så billig lånekostnad som möjligt. Det kan göras genom olika sajter på internet, men av erfarenhet kan jag säga att det bästa priset fick i alla fall vi genom att ha möte på banken personligen. På internet erbjöds betydligt högre räntor än när vi bokat privat möte på banken.

Nästa inlägg kommer att handla om bilen. Som ni redan läst i det här inlägget gick vi från att ha två bilar till att ha en bil. Hur vi gjorde för att minska kostnaderna för den kvarvarande bilen ska jag skriva utförligt om nästa gång. Ha det så bra till dess!