I de tidigare inläggen har jag skrivit om att våra utgifter för bilen utgjorde en stor del av våra totala utgifter. Tidigare hade vi två bilar men vi sålde en av dem i samband med att vi flyttade. Det gjorde så att vi både fick loss en del pengar som vi kunde lägga som insats i det nya husköpet samt blev av med många utgifter kopplade till den extra bilen. För i och med att vi hade två bilar hade vi ju även dubbelt med kostnader för försäkring, skatt och underhåll. Det nya huset som vi köpte gjorde att vi kom närmare våra arbetsplatser och kunde nyttja kollektivtrafiken eller cykla i betydligt större utsträckning också.

Köra bil

Hur gjorde vi med utgifterna för den bilen vi har kvar då? Jo, det första vi gjorde var att minimera kostnaderna för försäkringen genom att jämföra försäkringar på internet. Det kan skilja en hel del mellan olika försäkringsbolag. Ofta blir man uppringd av försäljare från olika bolag som kommer med ”bra” erbjudanden. Det kan löna sig att berätta vad man betalar i dagsläget för att se vad de kan komma med för erbjudande.

I vårt fall hade vi jämfört försäkringar på internet och tecknat den billigaste som låg på omkring 8000 kr per år. Vi blev då uppringda av vårt tidigare försäkringsbolag som erbjöd oss försäkringen för ca 6000 kr per år istället och vi sparade således 2000 kr per år utan större ansträngning! Vi har också valt att betala försäkringen per helår istället för halvår eller kvartal eftersom att man sparar ytterligare lite pengar på det.

Utgifter som inte kan påverkas är ju skatt, den kostar liksom det den kostar helt enkelt. Bilen behöver också underhållas för att fungera som den ska. Min sambo är bra på att fixa med bilen och servar den själv, vilket såklart är betydligt billigare än att lämna in den på verkstaden. Har man en väldigt ny bil eller inte kan ta hand om det själv får man räkna med en utgift för service på verkstad regelbundet. De utgifterna kan dock påverkas genom att liksom med försäkringarna jämföra kostnader på olika verkstäder. Det gäller även när man ska ta in offerter på eventuella reparationer om man inte kan repa bilen själv.

Om man bor i lägenhet kostar parkeringsplats ofta extra utöver hyran. Hur mycket kan variera stort mellan olika föreningar och fastighetsbolag. Att gå från två bilar till en, eller från en till ingen bil kan därmed spara hundralappar varje månad bara i parkeringsavgift!

Bil tanka

Drivmedelskostnader är något man kan påverka rejält genom att helt enkelt köra mindre med bilen. Att planera sitt bilkörande så att man gör många ärenden på samma gång när man ändå är ute och kör är ett smart sätt att spara både pengar och på miljön. Även genom att tillämpa Eco Driving kan man spara in 10 – 20 % av bränslet samtidigt som det är mer skonsamt för bilen när det gäller slitage. När det är kallt ute kan man spara bränsle genom att använda motorvärmare. På så sätt värms motorn upp innan man börjar köra och förbrukar således mindre bränsle.

Vi har jobbat på att köra så pass mycket mindre bil att vi nu siktar på att kunna leva helt bilfritt. Vi är inte riktigt där än och i vissa situationer underlättar det enormt att kunna ta bilen, speciellt när hela familjen ska med.

Ytterligare en smart grej som vi gjort är att vi faktiskt hyr ut vår bil och får in lite pengar på den på det viset. Idag finns många appar för att hyra ut sina saker, att ägodela, som det heter med ett annat ord. Om ni känner till flera som bara behöver bil ibland kan det vara en idé att gå ihop och starta en bilpool, eller gå med i någon som finns i närheten av dig redan.

Hoppas att det här inlägget har gett dig åtminstone något tips att ta tag i när det gäller att minska bilkostnaderna! I nästa inlägg ska jag skriva om hur vi håller matkostnaderna i familjen så låga som möjligt. Tack för idag!