För mig är mat inte en lika tråkig utgift som de andra kostnaderna jag bloggat om. I vår familj prioriterar vi att köpa bra råvaror som är hälsosamma och framställda med mindre miljöpåverkan. Med andra ord handlar vi nästan alltid lokalproducerat och ekologiskt när det är möjligt. Även om man inte vill kompromissa med kvalitén på maten när man försöker minska utgifterna på matkontot finns det flera saker att göra.

Välj eko

Det viktigaste av allt är att planera inköpen. Hos oss går det till så att jag först och främst kollar vad vi redan har hemma i kyl, frys och skafferi. I kylen har jag en hylla med mat som behöver ätas snart om den inte ska hinna bli dålig. Genom att utgå från de varorna planerar jag veckans måltider och skriver upp vilka matvaror som behöver kompletteras med för att jag ska kunna laga de maträtterna.

Överbliven mat sparas och äts i matlådor till lunch (eller middag vissa dagar). Genom att inte äta lunch på restaurang kan man spara nästan en hundralapp per vardag. Väldigt motiverande tycker jag!

Genom att kolla vilka erbjudanden som finns i butiken under veckan kan jag också spara pengar på de varor som vi brukar köpa. Ett litet varningens finger här bara! Försök att undvika köp som du bara gör för att de är på kampanj. ”Impulsköp” blir sällan lyckade och istället för att spara pengar blir det dyrare i slutänden. Nästan alla butiker har en kundklubb med ett bonussystem, genom att vara med i kundklubbarna får man extra bra erbjudanden och ibland gratisvaror.

Jag brukar köpa stora förpackningar av det vi använder mycket av. Med två småbarn kan jag ta upp två exempel på populära matvaror – makaroner och ketchup. Dessa köper vi alltid i största möjliga förpackning eftersom att jämförpriset är lägre då. Att kolla jämförpriset är ett bra tips överlag eftersom att det gör det lätt att se vilken vara som verkligen är billigast.

Matpriser

Många butiker har en avdelning för matvaror med kort datum och här kan man verkligen fynda! Ofta är priset hälften av normalpris och bara man tillagar det snabbt eller fryser in det till senare är det inga problem att köpa de varorna! Jag använder tygkassar istället för plast till att bära hem matvarorna och även till att plocka varor som är i lösvikt. Största skälet till det är miljöskäl men jag slipper även köpa påsar när jag är och handlar.

Ett sista tips när det gäller maten är att handla överskottsmat online på matsmart.se, de har väldigt bra rabatter och ofta rabattkoder eller fri frakt. Ditt matpaket hämtar du sedan enkelt ut på närmsta postombud alternativt beställer hemleverans. Supersmidigt!